Werkstress
Stress hoeft niet per definitie ongezond te zijn. Zo helpt zogenaamde “gezonde stress” u juist om goed te presteren. Gezonde stress houd u scherp en alert, waardoor u geconcentreerd en efficiënt uw werk kunt verrichten. Maar wat nu als u deze stress niet langer als gezond ervaart, maar juist als een belemmering ervaart? Een te hoge werkdruk die ten koste gaat van uw gezondheid is dan vaak het gevolg. Stressklachten als moeheid, futloosheid, slecht slapen en spanningshoofdpijn zijn de eerste signalen dat de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord is.
De eerste stap
Herkent u deze signalen? Neem deze altijd serieus door deze te melden bij uw leidinggevende. Dit is de eerste stap, waarbij u samen op zoek gaat naar een oplossing om de balans in uw werk weer terug te brengen/vinden. Indien dit nodig is kunt u hierbij professionele hulp van bijvoorbeeld huisarts, bedrijfsarts of psycholoog inschakelen.
Vervolg
Wanneer u deze eerste stap heeft gezet, dan sta ik voor u klaar om u te coachen en te begeleiden op de weg terug naar uw werk. Hierbij zorg ik er samen met u voor dat de balans tussen belasting en belastbaarheid duurzaam wordt. Bovendien komen de ”BRAVO” factoren aan bod, waarbij BRAVO staat voor:
√ Bewegen
√ Roken
√ Alcohol
√ Voeding
√ Ontspanning
Vanzelfsprekend behoort overleggen met uw werkgever en/of professionals ook tot de mogelijkheden om zo het re-integratietraject soepel te laten verlopen.