Functionele Fysieke Testen (FTT)

Belasting op de werkvloer

Op de werkvloer zijn er verschillende momenten waarop het lichaam fysiek wordt belast. Tijdens het werkplekonderzoek kijk ik zowel naar de belasting van het werk als naar de belastbaarheid van de medewerker. Beide zijn namelijk bepalende factoren in het voor komen van overbelasting.

Functional Movement Screen

Voor het bepalen van de belastbaarheid van een medewerker maak ik gebruik van Functional Movement Screening (FMS). De FMS geeft inzicht in beperkingen van de stabiliteit, mobiliteit en spierkracht van romp en extremiteiten. De uitkomst van de FMS geeft de mate van beperking weer. Deze beperkingen bepalen de risico´s bij het uitvoeren van arbeidsvaardigheden. Beperkingen kunnen worden opgespoord, ook wanneer er (nog) geen klachten met betrekking tot overbelasting zijn. Door een koppeling te maken tussen arbeidsvaardigheden (belasting) en belastbaarheid (FMS) kan ik gericht advies geven aan de medewerker.

Advies voor de medewerker

Aan het einde van de test bespreek ik de resultaten met de medewerker. Wat zijn de aangetoonde beperkingen? Wat zijn de risico’s die deze beperkingen met zich meebrengen in het uitoefenen van het dagelijkse werk? Heldere vragen, heldere antwoorden. Daarnaast bespreek ik oefeningen waarmee de medewerker de beperkingen in positieve zin kan beïnvloeden. Zowel de uitleg als de oefeningen krijgt de medewerker direct mee op papier. Indien nodig verwijs ik door naar huisarts, bedrijfsarts of fysiotherapeut.

Testruimte en duur van de test

De FMS wordt uitgevoerd in een ruimte van minimaal 4x4 meter. De deelnemers worden bij voorkeur getest in hun werkkleding. De duur van de test, inclusief de uitleg, bedraagt  20-25 minuten.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf?